A 4 legfontosabb öltözködési szabály, amire érdemes figyelni öltöny viselésekor.

A tavasz közeledtével egyre többen kapunk esküvői meghívásokat, ami miatt felmerül a kérdés, hogy mit is vegyünk fel barátaink nagy napján? Mindenkinek ott lóg a szekrényben a ballagáson viselt öltönye, mellé a nyakkendő, amit még a szülők kötöttek meg annak idején, de páran szerencsésebbek, akik munkájuk vagy egyéb más okokból több öltönnyel is rendelkeznek. Most nem az öltöny választás hogyanját és miértjét szeretném részletezni, hanem hogy mi az a 4 dolog, ami nélkülözhetetlen egy férfi számára, ha öltönyt kell viselnie. Nem mellesleg ezek a szabályok kényelmesebbé tehetik az öltöny viselését azok számára, akik nem kedvelik az efféle eleganciát, hanem a sportosabb öltözködés hívei.

A nadrág hossza: Viszonylag kevés szempontot kell figyelembe venni a nadrág választásánál, de talán a legszembetűnőbb látvány az a nadrág hossza. Mivel nem mindenki engedheti meg magának, hogy szabónál csináltasson öltönyt, így a konfekcióméretnek köszönhetően a nadrágok általában túl hosszúak, így többszörös gyűrődés látható a cipő felett. Ideálisnak azt a hosszt mondhatjuk, ahol a normál nadrág addig ér, ahol a cipő és a sarok találkozik, és szemből enyhe gyűrődés keletkezik. Szűkített nadrágok esetén pedig a boka aljáig érjen a nadrág.

A nyakkendő hossza: Biztos mindenki találkozott már olyan nyakkendővel, ami a köldök felett ért véget, vagy a slicc aljáig ért. Bár a rövidebb gyakori, mind a kettő elég érdekes látvány nyújt, éppen ezért célszerű a megfelelő hossz beállítása. Manapság kevesen tudnak nyakkendőt kötni, de a tudás a YouTube-nak köszönhetően könnyen elsajátítható. A nyakkendő megkötése úgy célszerű, hogy a nyakkendő vége pont eltakarja a nadrág gombját, ne legyen se hosszabb se rövidebb. Ha övet is viselünk, akkor pedig az övcsatig érjen.

A zakó gombolása: Manapság a férfiak több mint 60%-a megfeledkezett arról, hogy a zakó utolsó gombja mindig legyen kigombolva. Ezzel kölcsönözhetünk egy lazább megjelenést magunknak. A zakó felső gombját minden esetben illik begombolni, egészen addig, amíg helyet nem foglalunk benne.

Az ing és a zakó ujjának találkozása: Talán ez a 4 közül a legösszetettebb téma, mert rengeteg fajta ing létezik, és a zakó vásárlásnál nem mindig áll rendelkezésre a már megvásárolt ing, de általánosságban azt mondhatjuk, hogy akkor felelünk meg az írott és íratlan szabályoknak, ha leengedett kézzel az ingből 1 – 3 cm kilátszik.

Laikusként ezek a szabályok nem tűnhetnek annyira fontosnak, de a betartásuk erősen ajánlott, hiszen hozzásegítenek minket ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, még akkor is, ha az öltöny viselése távol áll tőlünk.

English version:

The closer the spring is, the more invitations we get from our friends for their weddings. The main question for everyone is what to wear on the Big Day? Everyone has the classic suit in their wardrobe which they wore on the graduation and the tie which was knot by their mother many years ago but there are some lucky ones who have more fashionable suits as result of their job or intrest. This post is not about how to choose the right outfit, it is about the 4 main rules needed for every man who would like to wear a suit. These rules can make the wearing of the suit more convenient for those who are not big fans of suits and prefer the sporty garments.

The length of the trousers: There aren’t many points of view  to be taken into consideration but the most striking part/feature is the length of the pants. Not everyone can afford to get their suit created by a tailor therefore, the trousers tend to be too long due to the confection size and a visible crease appears above the shoes. The most appropriate length is where the trousers and the heels of the shoes meet. In case of slim trousers the trousers end at the bottom of the ankles.

The length of the tie: I am sure that everyone has seen a tie knotted until the navel or the opposite when its longer than the zip. The shorter one is more common but both of them look strange that’s why it’s important to adjust it correctly.These days not everyone knows how to tie a knot but due to Youtube that skill can easily be mastered. The best way to tie a knot is when the end of the tie hides the button of the trousers, neither longer and nor shorter. If we are wearing a belt it should touch the middle of the belt.

Buttoning up the jacket: In these days more than 60 % of men forget to leave the lowest buttons unfastened. This gives us a  floppier appearance. The highest button should be fastened all the time until we take a seat.

The connection of the shirt and the jacket: out of the 4 topics this is the most complex one because there are several types of shirts and when we buy a jacket our shirts are not available to give a try but in general, the rule is that 1-3 cm is visible from the shirt with an outstretched and relaxed arm. 

I know for sure that these rules may seem exaggerated, however, if we want to look elegant and be at ease, we should keep them for the best appearance.