Úton a Zero Waste esküvők irányába!

A környezettudatosság átjárja a mindennapjainkat, ezért bennem is felmerült a kérdés, hogy én, mint ceremóniamester, hogyan tudok hozzájárulni a zöldebb és fenntarthatóbb esküvők lebonyolításához.

A folyamat onnan indult, hogy próbáltam felmérni, hogy melyek azok az eszközök, amelyek az esküvők nagy részén jelen vannak, és a boldogító igen után, kihasználatlanság miatt a szemetesben landolnak. Első körben az esküvőn betervezett programok/játékok kellékeit vizsgáltam meg, és amit tudtam beszereztem, vagy legyártottam dekorosok és grafikusok bevonásával. Következő lépésként a buborékfújók világát vettem szemügyre. Ebben az évben egyre több esküvőn jelentek meg a buborékok, egy-egy kivonulásnál vagy akár a fotózásnál a háttérben lebegve. A szirmokkal és a konfettivel szemben (amit bizonyos helyek nem is engednek), a buborékok nem igényelnek másnap hatalmas erőfeszítést takarítás közben csak szépen tovaszállnak a szélben. Viszont az egyszer használatos buborékfújók műanyagból készülnek és kis teljesítményük miatt sok kell belőlük a kívánt cél elérése érdekében, ami persze sokkal nagyobb szennyezést eredményez. Ezért elkezdtem kutatni egy kicsit, és szereztem be sokkal nagyobb teljesítményű és akár több évig használható újratölthető buborékfújókat. Ezek az eszközök ebben az évben számos párnak okoztak gyönyörű emlékeket, és az esküvő után a szemetes helyett a csomagtartómba kerültek, hogy másnap vagy egy héttel később egy másik kedves pár napját aranyozzák be.

Ezért ezek az eszközök nálam az alap csomag részét képezik, aminek a haszna a párok részére, hogy kevesebb kelléket kell beszerezni, és az így nyert időt tudják az esküvő szervezésére, egymásra, vagy pihenésre fordítani.

Tisztában vagyok vele, hogy nem ezzel fogom megváltani a világot, de ha minden esküvői szolgáltató tud lépni egyet ebbe az irányba, akkor sok kis lépéssel nagy eredményt tudunk elérni egy fenntarthatóbb jövő felé.